Магія зародження життя: 23 неймовірних кадрів з утроби матері

Поділитися

Автору цієї фотодобірки вже … 91! Але вона як і раніше популярна.

Рано чи пізно кожна людина запитує в себе «Як я з’явилася на світ і якою була до свого народження?». Можливо, людство досі шукало б відповіді, якби не один видатний вчений-фотограф. Леннарт Нільсон присвятив розкриттю цієї таємниці 10 років свого життя. Кажуть, що чудес не буває, але він довів світу протилежне!

Шлях до великого відкриття!

Народився медичний фотограф у Швеції в серпні 1922 року. Його сім’я захоплювалася фотографією і прищепила це заняття Леннарту. Коли знаменитому фотографу стукнуло 12 років, батько вирішив подарувати йому фотоапарат, який і поклав початок вивченню чарівних процесів людського організму.

Свою кар’єру фотографа Леннарт почав з середини 1940-х років: на той момент він посідав посаду позаштатного співробітника декількох видань Швеції. Після виходу в світ таких робіт як «Акушерка в Лапландії» і «Полювання на полярного ведмедя в Шпіцбергені» до нього прийшла популярність.

Відкриття таїнств зародження людини!

Експериментувати з мікрофотографією Леннарт почав в 1950-х роках і допомагала йому в цьому співпраця з науковими медичними організаціями. У 1957 році вчений-фотограф став першою у світі людиною, яка змогла зафіксувати зародка в материнській утробі.

Для досягнення своєї мети йому довелося оснастити мікрокамерою та освітлювачем прилад, який спочатку призначався для досліджень сечового міхура. Так, за допомогою цистоскопії, Леннарт зміг показати всьому людству, як справді зароджується людське життя і відстежити поетапно розвиток ембріона.

Про свої перші враження Леннарт розповідає із захопленням. За його словами, першому ембріону, якого він побачив, було всього 15 тижнів і зайнятий він був смоктанням пальчика. Однак, на той момент, журналістам цього здалося мало і фотографа почали просити сфотографувати обличчя зародка.

Щоб втілити цей задум у життя, Леннарту довелося витратити багато років на різні експерименти. У 1965 році у нього все-таки вийшли довгоочікувані знімки, і він завоював всесвітнє визнання. Журнал LIFE виділив для робіт великого фотографа 16 сторінок і першим опублікував його роботи.

Після успіху публікацій, відомі видання одне за одним почали відтворювати ті ж знімки й принесли Леннарту ще більше визнання в суспільстві. Трохи пізніше вчений-фотограф став одним з членів медичного товариства Швеції і захистив докторський ступінь в медицині. Навіть в 91 рік він продовжує свою справу і ділиться приголомшливими фотознімками.

Сперматозоїд рухається по матковій трубі в напрямку яйцеклітини

Яйцеклітина

Сперматозоїд, який першим дістався до яйцеклітини

Батьківський сперматозоїд прориває оболонку материнської яйцеклітини

Вид сперматозоїда в розрізі. Головка наповнена генетичним матеріалом

Переселення тижневого зародка в матку через проходження по фаллопієвій трубі

Прикріплення двотижневого ембріона до слизової матки

22-денний ембріон. У майбутньому з сірої речовини утворюється головний мозок

Пульсуюче серце 18-денного ембріона

28-денний зародок

Отвори для очей ніздрів і рота у 5-тижневого ембріона

40-денний ембріон. Його клітини та пухка поверхня матки зростаються в плаценту

8 тижнів

10 тижнів. Повіки зародка знаходяться в стадії розвитку

10 тижнів. Зародок намагається доторкнутися до навколишнього світу

16 тижнів

Кровоносна система зародка через тонку шкіру

18-тижневий зародок слухає звуки

19 тижнів

Поява волосся у 20-тижневого зародка

24 тижні

6 місяців

Малюк в утробі матері за місяць до свого народження

Вражаючі знімки, чи не так?