Ентоні Хопкінс: «Пам’ятай, твоя радість і смерть прийдуть до тебе у свій потрібний час…»

Поділитися


Змушує задуматися…


Коли я був алкоголіком, моїми найкращими співрозмовниками виявлялися випадкові товариші по чарці в барах. Уявні друзі. Але, знаєте, в стані алкогольної непритомності приємно вислуховувати нескінченні історії про чужі печалі та турботи, у той час, як сам усередині – наче бовван.


Тоді зі мною часто бувало – вип’єш пляшку текіли, і кажеш сам собі: «А тепер можна й померти». І при цьому алкоголікам доступне те, повз що проходять непитущі – щирість. Так Так. Багато голлівудських продюсерів віддали б все, аби отримати цей потаємний людський матеріал.


Іноді я чув таке, від чого волосся вставало дибки. Але була одна історія, яка прямо-таки прополоскала мене. Не пам’ятаю, як його звали, на вигляд – серйозний, чепурно одягнений, дорогий портфель, найчастіше саме такі божеволіють. Підсів до мене: “Я бачу, ти хороший хлопець, давай вип’ємо”.
Чому п’яниць часто називають «добрими хлопцями», розуму не прикладу.

Чарка за чаркою, і незабаром я став володарем цілих зборів творів його життя. Він говорив про те, що він на плаву, що дружина вагітна, бажаний контракт підписано, а з понеділка він вступає на посаду, про яку мріяв останні десять років.


“Я злітаю”, – сказала мені тоді ця людина. Так, саме так: я злітаю … І тут він схопив ще одну чарку, і процідивши крізь зуби: «Ти не повіриш, які у мене потужні проекти в голові», – перекинув її, і кинувся до виходу. Щось у мені закричало: затримай його, хай він ще вип’є! Але ні, він уже був на вулиці. І я відвернувся від вікна, біля якого ми сиділи. А за мить – вереск гальм, крики, і я побачив на перетині двох вулиць щось безформно-криваве, що ще хвилину тому було людиною.


Що такого зробив цей хлопець, що Всевишній так жорстоко його зупинив? Чим він був гірший за мене, п’яниці, всередині якого порожнеча? Чому я залишився живим, а його зіскребли з асфальту?


О, ні, після цього випадку я не кинув пити, це сталося набагато пізніше, але я зрозумів головне: будь спокійний, не поспішай ніколи, не сміши Господа своїми планами, не бійся з піною біля рота, вбиваючи свою правду в голови інших.
«Пам’ятай, твоя радість і смерть прийдуть до тебе у свій потрібний час. Ти ніяк не можеш на це вплинути».

Ентоні Хопкінс.